Pe lângă faptul că sunt deranjanți, țânțarii pot transmite și boli grave, cum ar fi malaria, dengue, chikungunya, Zika și filarioza. Pentru a te ajuta să îți protejezi locuința de aceste insecte nedorite, iată 10 sfaturi eficiente pentru a scăpa de țânțarii din casa ta:
- Elimină apa stătătoare: Țânțarii își depun ouăle în apă stătătoare, fie ea curată sau murdară. Asigură-te că înlocuiești apa din piscină, ghivece de flori sau recipiente de gunoi cel puțin o dată pe săptămână.
- Elimină deșeurile: Scapă de orice obiect nefolositor din curtea ta care poate colecta apă, pentru a preveni depunerea ouălor de țânțari în aceste locuri.
- Folosește capace potrivite: Acoperă bine recipientele de apă cu capace și plase din sârmă cu deschideri foarte mici, astfel încât țânțarii să nu poată intra și să se înmulțească acolo.
- Folosește larvicide: Cea mai eficientă metodă de a scăpa de țânțari este să intervii în stadiile incipiente de dezvoltare cu ajutorul larvicidelor. Unele larvicide funcționează prin asfixiere, altele prin perturbarea dezvoltării larvelor. Chiar dacă ai aplicat deja un tratament cu insecticide, cel cu larvicide va preveni apariția următoarei generații dacă țânțarii au depus deja ouă.
- Dispozitive electrice: Aceste dispozitive utilizează surse de lumină ultravioletă pentru a atrage țânțarii și îi electrocutează.
- Insecticide reziduale: Produsele anti tantari pot fi pulverizate în jurul ușilor și ferestrelor pentru a împiedica intrarea țânțarilor în casă. Efectele durează câteva zile.
- Plase: Poți folosi plase pentru uși, guri de aerisire, coșuri de fum și ferestre. Acestea sunt o opțiune excelentă dacă ești alergic la mirosuri puternice sau sensibil la pesticide. Asigură-te că repari și înlocuiești plasele rupte. Nu lăsa ușile deschise.
- Plante și arbuști: Tăierea regulată a arbuștilor, ierbii, buruienilor, viței de vie și a vegetației de lângă casă ajută la prevenirea infestării. Plantele prea înalte oferă locuri răcoroase, întunecoase și umede, unde țânțarii adulți se pot odihni.
- Uleiuri esențiale: Pulverizarea uleiurilor esențiale în dormitor și în vaze poate respinge țânțarii. Lavanda, menta, uleiul de scorțișoară, rozmarinul și uleiul de pin pot face casa să miroasă proaspăt și să prevină intrarea țânțarilor.
- Pești: Peștii de acvariu pot ajuta la menținerea curată a rezervoarelor de apă, hrănindu-se cu larvele de țânțari, astfel întrerupând ciclul de viață al acestora.
Cum să eviți mușcăturile de țânțari
- Evită parfumurile puternice: Unele studii finanțate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au confirmat că țânțarii femele au un receptor de neuron CpA care detectează atât nivelurile de dioxid de carbon, cât și mirosul pielii. Prin urmare, persoanele care poartă parfumuri puternice pot fi mai predispuse la atacul țânțarilor. Pentru a reduce riscul, este recomandat să eviți utilizarea parfumurilor și deodorantelor cu arome intense, mai ales în aer liber.
- Poartă haine lungi și largi: Deși țânțarii pot mușca prin țesături subțiri sau haine strâmte atunci când sunt suficient de înfometați, preferă accesul direct la sânge prin pielea neacoperită. Purtați haine lungi, cu mâneci lungi, și largi, de preferat în culori deschise, acoperite cu repelent de țânțari, pentru a minimiza riscul de a fi mușcați. Hainele largi creează o barieră între piele și țânțari, reducând șansele ca aceștia să poată mușca.
Sursa Gretty Image