Ce poate fi mai frumos decat evenimentul important din viata unui cuplu si anume cununia civila si imediat dupa aceea, si nunta? Majoritatea cunosc faptul ca cununia civila si nunta nu sunt unul si acelasi lucru, diferenta principala fiind aceia ca prin cununia civila, tinerii merg la primarie ca sa legalizeze casatoria, dupa care urmeza si cununia religioasa oficiata in Biserica.
In primul rand, pentru a se realiza cununia civila, trebuie ca femeia sa aiba varsta minima de 16 ani, in timp ce la barbati varsta este de 18 ani. Pentru acest eveniment, tinerii nu vor trimite invitatii, ci vor fi alaturi de parinti, desi in ziua de azi, prezente sunt si alte rude, dar si prietenii. Cununia are loc de dimineata, iar tinuta nu este una cum puteti vedea la nunti, ci o tinuta eleganta, sobra, deloc sofisticata. Prezenti la cununie trebuie sa fie neaparat si nasii, care la sfarsitul ceremoniei, vor prezenta actele de identitate pentru a se legitima. Un lucru pe care trebuie sa il stiti este faptul ca oficiul starii civile are fotograful propriu care isi va face treaba, chiar daca aveti si voi fotograf.
Ce acte sunt necesare la ceremonia cununiei civile?
Tot ce trebuie sa aveti la voi este certificatul de nastere, in primul rand, urmat de acte ca certificatele medicale prenuptiale (eliberate inainte de casatorie cu aproximativ 2 saptamani), buletinele de identitate si declaratia de casatorie. Buletinele de identitate vor fi atat in original, dupa cum reiese din ce am zis mai sus, dar si copii, ambele valabile la data depunerii tuturor actelor si la data incheierii casatoriei. La fel ca si buletinele, certificatele de nastere trebuie sa aiba si ele o copie, dar nu copie legalizata. De la depunerea actelor necesare si pana la inregistrarea casatoriei, termenul este de maxim 14 zile, termen care include si data expirarii certificatului prenuptial.
Trebuie sa iti planifici in detaliu cununia civila?
Sa va raspund sincer la intrebare? Da! Cu siguranta trebuie sa iti faci un plan daca vrei ca totul sa iasa asa cum ar trebui. Vrei o tinuta sofisticata, cercei deosebiti? La ultima parte iti voi face o recomandare si anume E-ring, de unde iti poti achizitiona o pereche superba de cercei. Ca sa revin la subiectul principal, iti spuneam ca trebuie sa iti planifici in detaliu cununia civila. De la tinuta pana la ceremonia in sine. De obicei, oficierea cununiei se desfasoara dimineata si este momentul cel mai potrivit al zilei. Tinuta nu trebuie sa fie una extrem de eleganta, ci una de bun gust, care combina eleganta cu sobrietatea. Desi unele viitoare mirese prefera tinute ca rochii albe, cel mai recomandat ar fi o rochie, dar nu scurta si de alta culoare decat alb. Preferi tocurile? Atunci poti sa alegi o pereche de pantofi, dar nu cu tocul foarte inalt. Important este sa se asorteze intreaga tinuta. Nu te poti imbraca cu orice gasesti prin sifonier. Si pentru el este valabil acelasi lucru; chiar de cand ti-a oferit inel, trebuie impreuna sa stabiliti detaliile, sa va cautati tinuta. Cautati si un fotograf si faceti la fel, din timp, o programare la primarie.
Alegerea inelului de logodna nu trebuie sa fie ceva foarte dificil de facut, desi sunt atatea modele din care puteti alege. Important este sa va placa la amandoi. Acest inel are si el o istorie destul de interesanta, pentru ca se crede ca primul inel de logodna a fost oferit de catre Arhiducele Maximilian I, care i-a oferit Mariei de Burgundia un inel ca simbol al iubirii ce ii purta. Alt fapt legat de inelul de logodna este acela ca mare parte dintre cererile in casatorie au loc iarna, in luna decembrie, cand se ofera un frumos inel iubitei. La fel ca si verigheta, inelul de logodna se pune pe degetul inelar, deoarece se spune ca vena Amoris trece pe aici, vena care ajunge direct la inima. Mai este numita si „vena dragostei”.
Cum alegi inelul de logodna potrivit?
Aici nu trebuie sa se tina cont numai de marimea inelarului pentru ca inelul sa se potriveasca, ci si de gusturi. In general, barbatii isi consulta partenerele in alegerea pe care o vor face, procentajul acestora ajungand undeva la 61%. Restul prefera sa ofere inelul ca o mare surpriza, pentru ca momentul sa fie unul special. Dar este si posibil ca inelul sa nu se potriveasca. Cel mai bine ar fi ca ambii parteneri sa mearga si sa aleaga inelul de logodna. Nu este o regula ca metalul din care sa se confectioneze inelul sa fie aur, dar si aici depinde de preferintele fiecaruia. Inelele de logodna din aur si platina sunt destul de scumpe, asa ca o alegere buna si convenabila este paladiumul. Aceasta alegere incepe sa devina din ce in ce mai populara.
Cum am mai spus si pana acum, daca vrei sa iti alegi inelul de logodna, trebuie sa tii cont si de anumite aspecte, plus ca bugetul este cel care, in general, dicteaza care va fi achizitia in materie de inele de logodna. Femeile sofisticate isi pot alege si un inel de aur, care poate fi placat cu diamante, chiar daca pretul este destul de ridicat. In concluzie, alegerea inelului potrivit tine, in general, de preferintele fiecarui cuplu in parte.