Cărţile, tehnologia şi bloggerul

Posted by

Poate mulţi se întreabă cum e mai bine: să citeşti o carte, răsfoindu-i paginile la propriu, în formatul ei fizic, sau să o citeşti în format electronic, pe un calculator, laptop sau e-book.

Luându-le cronologic şi întorcându-ne doar cu vreo 15-20 de ani în urmă, ne amintim de vremurile când luam o carte din biblioteca proprie / orăşenească etc. şi după ce o terminam, mai citeam una şi tot aşa. Cel puţin, eu aşa făceam. Pentru că biblioteca proprie era destul de săracă în cărţi, mă duceam la tanti L. care avea o super bibliotecă şi împrumutam (dar trebuia să am foarte, foarte mare grijă de ele), sau la biblioteca şcolii, sau la biblioteca oraşului. Librăriile de pe atunci nu aveau aşa de multe cărţi în rafturi şi nici puterea de cumpărare a alor mei nu era aşa de mare. Şi totuşi, până pe la vârsta de 22-23 de ani, am citit cele mai multe cărţi din viaţa mea. Dacă ne uităm la copiii din ziua de azi, observăm foarte uşor că preferă să se joace pe calculator sau să iasă cu prietenii la o terasă/club decât să pună mâna pe vreo carte.

Dacă nu îţi place să te duci într-o librărie şi să cumperi o carte, poţi să o cumperi în format electronic şi să o citeşti pe calculator. Iar dacă varianta a doua nu e atât de potrivită (să fim realişti, cititul unei cărţi pe calculator oboseşte foarte tare ochii), totuşi, avansul tehnologic a permis şi apariţia unui gadget care să permită citirea unei cărţi mult mai uşor. Este vorba de e-book reader. De exemplu, acest Kindle E-Book:

Acest device are un ecran special care foloseşte particule de cerneală (aceeaşi cerneală utilizată şi pentru printarea cărţilor) afişate electronic, poate fi folosit pentru citit şi la lumina soarelui (spre deosebire de un laptop, de exemplu), bateria sa are o durată de viaţă superioară, device-ul are avantajul că nu mai eşti nevoit să ocupi spaţiu pentru cărţile pe care le ai şi avantajele pot continua.

Bineînţeles că mereu rămâne valabilă opţiunea de a cumpăra o carte (în format fizic) dintr-o librărie şi a o citi aşa.

Acum, referindu-mă strict la un blogger, indiferent în ce domeniu activează, e de recomandat să citească (multe) cărţi înainte de a scrie. Trebuie să ţină cont de faptul că nu scrie un jurnal pe care nu-l vede nimeni (cum era pe vremuri), ci un jurnal în care împărtăşeşti experienţe, păreri, cultură şi pe care poate să-l citească oricine. Toate trei: cititul, scrisul şi tehnologia merg mână în mână. Altfel nu se poate.

Acest articol vine în urma campaniei de trei ori evoBlogger, desfăşurată de Dragoş pe blogul lui.

(foto)

2 comments

  1. Mare dreptate ai, nu se poate doar sa te apuci de bloging si sa nu ai habar sau sa nu citesti. Foarte multi sunt pe care nu ii intereseaza de altii, ei fac tot ce vor pe blog ceea ce nu mi se pare normal. Kindle-ul a fost descoperit special pentru cei care citesc dar nu mai au loc sau vor sa nu care dupa ei carti care este foarte bine. Imi place.

  2. Dand click pe „foto”am vazut Soni.Am castigat cartea pe net si am citit-o.Sincer nu m-a prea impresionat.Gargui de Andrew Davidson m-a facut sa plang si sa vreau sa arunc cartea de nervi ca murea tipul,de neputinta fetei si Crima si pedeapsa mi-a deschis ochii.Cartile scoase azi nu prea au valoare sau continut psihologic/filosofic,deci nu-s prea pe gustul meu.Decat sa citesc o carte de amuzament,unii ar zice „usurica” mai bine recitesc poezii de Marin Sorescu,folosesc timpul intr-un mod mai eficient.

Comments are closed.