Invatare continua

Posted by

Nu stii niciodata cand lucrurile pe care esti obligat sa le inveti, nu-ti vor folosi in viata la un moment dat. De multe ori sunt intrebata: Dar la ce-mi foloseste asta? De ce trebuie sa stiu asta? Raspunsul meu este: In afara faptului ca esti obligat sa stii aceste notiuni, nu ai nimic de pierdut daca le inveti, pentru ca nu stii nicodata ce iti rezerva viata si cand ai nevoie de aceste informatii. Pentru ca, pana la urma, informatiile inseamna putere. Cu cat esti mai informat, cu atat poti face faţă situatiilor de care te lovesti in viata.

Cautand un nume blogului, mi-am adus aminte de o revista – se numeste Axioma – 🙂 pe care eram obligata sa o cumpar atunci cand eram studenta si pe care noi studentii o luam ca sa nu ne pice profesorul respectiv la examen. La vremea respectiva (acum 9-10 ani), n-am inteles prea bine de ce ne obliga sa o cumparam (costa 10 000 lei vechi, cand bursa de merit era undeva pe la 300 000, deci nu era foarte ieftina, tinand cont ca era o revista, nu o carte). Cum eu pastrez toate cursurile, cartile (pana si caietele din liceu le mai am; pana la o vreme pastrasem toate lucrarile din generala 🙂 ), asa am luat revistele acestea sa ma uit pe ele (era o revista lunara) si acum imi dau seama ca sunt multe lucruri interesante pe acolo. Ca sa lamuresc, era o revista matematica in principiu, dar autorii tratau subiectele din multe puncte de vedere: filozofic, literar, religios etc. Coordonatorul revistei era chiar profesorul nostru (acum pensionat), care era (si este si in prezent) presedintele Fundatiei Oamenilor de Stiinta Prahova. Cautand pe internet, am descoperit ca inca mai exista revista respectiva.

Ca o recomandare, nu incetati niciodata sa invatati, chiar daca vi se par lucruri inutile la momentul respectiv, nu le ignorati si fiti mereu interesati si informati.

7 comments

  1. Articol scris ca o adevarata profesoara 🙂 Dar asa este, cred ca tuturor ni s-a intamplat sa ne para ca n-am invatat lucruri care „nu meritau” la vremea respectiva.

    Succes blogului si inspiratie!

  2. Romanul este chiar contrariul la ceea ce recomanzi tu sa fie, iar cei care nu se opresc niciodata din invatat si sunt mereu interesati si informati, stau ce stau pana la noi, si dupa aceea isi iau zborul, ca aici nu au ce face.

  3. Invatarea nu se sfarseste niciodata… nu putem spune niciodata ca stim tot si nu mai trebuie sa invatam… putem spune doar ca am descoperit sau ni s-a revelat chintesenta tuturor lucrurilor, dar asta nu inseamna ca am dat de final, ci doar am facut primul pas de a intelege ceea ce invatam.

  4. Multi ma vor judeca gresit atunci cand vor citi postarea mea, dar as vrea sa iti explic ca sunt de o alta parere decat cea exprimata de tine. In acest sens, voi pleca de la ideea „cine alearga dupa doi iepuri, nu prinde niciunul”. Invatarea continua dezvolta abilitatea de asimilare a informatiilor noi mult mai repede. Dar problema se pune: ce se intampla cu absolventii care invata multe notiuni si care proaspat iesiti de pe bancile facultatii nu stiu nimic? Sa fie oare asta una din explicatiile numarului de someri din randul tinerilor?

  5. @animSOC: Aici m-am referit la 2 aspecte: din experienta proprie, am recomandat studentilor sa invete, chiar daca li se par lucruri inutile in acel moment; apoi la aspectul ca niciodata nu poti sa spui ca stii tot si ca nu mai este nevoie sa inveti. Din contra, omul trebuie sa invete pe parcursul intregii vieti. Iar apropo de primul aspect, nu e vorba de a alerga dupa 2 iepuri deodata, ci de a invata ceea ce ti se cere la un moment dat si pe care ignori din lipsa experientei. Absolventii care ies de pe bancile facultatilor si nu stiu nimic, nici nu au invatat nimic in facultate. Altfel ar sti. Sa inveti o facultate (in adevaratul sens al cuvantului) si apoi sa fii somer are mai multe explicatii: lenea (nu se zbate indeajuns sa-si caute un loc de munca), concurenta (sunt prea multi absolventi de acel profil), conjunctura economica a tarii respective s.a., dar in niciun caz ca au invatat prea multe notiuni care la prima vedere nu-i folosesc la nimic.

Comments are closed.