Recunoaşterea vorbirii

Posted by

Pentru că de curând am ţinut un seminar referitor la domeniul Recunoaşterea (automată) a vorbirii, importanţa acestuia în viaţa cotidiană şi până unde s-a ajuns în momentul de faţă, vreau să vă împărtăşesc şi vouă un mic filmuleţ cu avansul tehnologic în această direcţie.

De asemenea, nu mai este mult până vor fi create şi sistemele speech-to-speech, adică, pe înţelesul tuturor, când vom putea vorbi cu un străin (chiar dacă nu-i cunoaştem limba), sau când vom putea comunica cu un computer / maşinărie / robot şi ne vom putea înţelege.

Deja se lucrează la crearea roboţilor care să arate exact ca o anumită persoană. Mai multe detalii concrete puteti găsi aici sau aici. Pe partea de etică, iarăşi există preocupări în ceea ce priveşte procesul etic de luare a deciziilor în cadrul sistemelor autonome, cum sunt şi roboţii.

Nu mai rămâne să ne întrebăm decât în cât timp ceea ce vedem în filmele SF va deveni realitate şi ce facem pentru a nu se trece linia de demarcaţie (vezi fenomenul singularity).

Ce înseamnă sisteme speech-to-speech, din punct de vedere tehnic, voi explica într-un post următor, dar până atunci va las să urmăriti filmuleţul:

One comment

  1. O sa ajungem in lumea din „Eu,robotul” de I.Asimov.S-ar putea sa ni se fure locul de cele mai inteligente fiinte de pe Terra.Nu o sa traiesc pana atunci.

Comments are closed.