Sa stergem amintirile?

Posted by

De curand am auzit o stire legata de stergerea amintirilor neplacute. Cercetatorii americani ar fi descoperit o metoda prin care amintirile dureroase, traumatizante pot fi sterse permanent, ceea ce ar putea duce la crearea unor medicamente (mai bune decat cele existente) pentru tratarea stresului posttraumatic. Se pare ca s-au gandit intai la cei care au suferit traume dureroase, cum sunt soldatii care vin de pe front si care cu greu isi revin. Deocamdata au facut teste pe soareci. Dar daca o sa fie aplicabila metoda si la oameni, ma gandesc ca multi o sa apeleze la ea, si nu numai pentru amintirile traumatizante.

Acum, intrebarea ar fi: sa stergem amintirile neplacute? Cele traumatizante as zice ca ar fi ok daca ar disparea, pentru ca multi oameni se sinucid si din cauza asta, deci ar fi un lucru util. Dar viata noastra nu e definita in acelasi timp si de bune si de rele, si de suisuri si de coborasuri? Daca te-ai despartit de sotul / iubitul tau, ai vrea sa stergi amintirile pe care le ai despre el, iar cand il vezi pe strada sa fie doar un strain, sa nu ai habar ca omul ala a facut parte din viata ta la un moment dat? Este interpretabil, dar am zis, nu ma refer la amintirile cu adevarat traumatizante.

Filmele SF au adus de mult timp in atentia publicului acest lucru. Si cum stiinta a avansat destul de mult in ultimii ani, imi vine in minte scenariul (luat tot din filmele SF) cu transferul in mintea omului a unor alte amintiri (straine de ale sale). Dar asta n-ar fi o manipulare si mai mare asupra populatiei? S-ar pierde cu desavarsire notiunea de persoana. Timpul ne va spune ce se va intampla in viitorul nu prea indepartat.

One comment

  1. tehnica avanseaza, o data cu ea, stiinta si asta usor, usor imi face parul gaina… se va trece de limita fantastica si probabil ne vom trezi intr-o lume foarte greu de controlat, chiar de catre cei care au creato…

Comments are closed.