Sunt intr-o relatie toxica? Cum iti dai seama ca trebuie sa iei masuri

Posted by

Se spune ca dragostea e oarba. Te face sa te indragosesti si sa uiti de ratiune. Doare poate si mai tare cand realizezi ca se confirma ceea ce altii iti spuneau, ca relatia dintre voi nu avea sanse de viitor. Cu atat mai mult doar cand o relatie esuata se reflecta si asupra minorilor. Sunt multe femei care nu admit, insa stiu ca in adancul sufletului au acceptat sa faca un copil doar de dragul de a salva o casnicie/relatie.

Oricum ar fi relatia toxica, te consuma si nu are sanse sa reziste pe viitor. Decide pentru tine sa iti fie mai bine, decide daca este cazul si pentru ca tu ca mama sa fii un exemplu bun, un suflet bland si nu plina de frustrari. Apeleaza cu incredere la un psihoterapeut din Bucuresti si accepta aceasta provocare, de a descoperi despre tine raspunsuri, de a-ti da seama daca viata ta de cuplu este ceea ce iti aduce implinire sau nici pe departe.

Ce este de fapt relatia toxica

Nu exista o teorie anume care sa defineasca o relatie toxica. Poate fi chiar nepasarea partenerului, momentul in care isi pierde respectul fata de tine, sub o forma sau alta si atunci incepe sa te subestimeze, sa te neglijeze, sa te pedepseasca, acest lucru putand sa insemne:

  • Te controleaza, nu iti permite sa iesi cu prietenii.
  • Iti tine socoteala banilor, chiar si a propriilor venituri.
  • Te verifica mereu, cu suspiciune.
  • Te insulta, te abuzeaza psihic sau fizic, in orice fel.

Nici nu trebuie sa ajungi in astfel de situatii, cand deja sunt semne clare ca relatia ta este una toxica. Dar si cand te-ai regasit in astfel de exemplu, nu mai sta pe ganduri.

Ce te retine?

Teama – cand iti este deja teama sa iti spui punctul de vedere, relatia ta nu mai este intr-un echilibru, in armonie. Partenerii se sprijina, unul poate convinge pe altul despre o idee, insa nu trebuie sa se impuna si mai ales sa manipuleze. Teama despre ce se va intampla, ce va spune, cum va reactiona pentru ca tu decizi sa pui stop este un impediment. Afla de la psihoterapeut cum sa iti invingi propriile temeri.

Frustrarea – ce va spune lumea. Cel putin in mentalitatea unora exista aceasta idee implementata conform careia stai intr-o relatie sau casnicie orice ar fi, pentru ca acesta este de fapt testul devotamentului. Ai ales, acum trebuie sa suporti! Nu trebuie sa fie astfel. Societatea actuala este mai deschisa la nou si astfel ar trebui sa te gandesti la sanatatea ta emotionala. Alege sa fii indrumata de un specialist. Poti cere un consult in cadrul centrului Psihart. Nu doar pentru ca ai o relatie toxica, ci pentru ca iti doresti mai bine pentru tine, sa fii o versiune mai buna a ta. O data cu acest tel, vei descoperi si alte raspunsuri despre tine, despre viata ta, te vei descoperi altfel.

Lipsa de ajutor – in general suntem tentati sa cautam sprijin, sa ne fie validate emotiile, starile, eforturile, sa fie cineva de partea noastra. Cere ajutor celor din jur, dar mai ales cere ajutor unui specialist.

Cauta un cabinet psihoterapeut Bucuresti aici.