Telefonul mobil si activitatea cerebrala

Posted by

In ultimii ani, telefonul mobil a devenit o necesitate. Asta e clar. Multi posesori de telefoane mobile chiar au renuntat la cele fixe. Motivul? Pai daca operatorul de telecomunicatii imi ofera mii de minute in retea si alte zeci de minute in afara retelei, pot sa ma lipsesc de telefonul fix, pe care nu pot sa-l car dupa mine si care de multe ori este si mai scump decat cel mobil (la convorbiri ma refer).

Astazi orice om are (cel putin un) telefon mobil, incepand de la ciobanul care isi paste linistit turmele in varful muntelui si pana la cel mai de succes om de afaceri. Nu e nimic rau in asta. Dar pana acum stiam cu totii ca nu e asa bine sa vorbesti mult la telefonul mobil. Si nu (neaparat) pentru ca o sa primesti o factura imensa la sfarsitul lunii, cat mai ales ca undele electromagnetice emise de telefonul mobil ar afecta creierul. Acest fapt a fost adus la cunostinta populatiei prin diverse mijloace de comunicare, ca rezultat al experimentelor oamenilor de stiinta. Rezultatul? Cunosc unele persoane care au un telefon mobil, dar pe care il tin inchis; il deschid doar cand au nevoie neaparat sa sune pe cineva. Bine, daca stau sa ma gandesc, nici macar nu este al lor, este al unei rude apropiate. In fine, teama de a nu se imbolnavi de radiatiile produse de telefonul mobil i-au determinat pe unii sa ia diverse masuri. (Recent, am primit in dar o pietricica ce se ataseaza la telefonul mobil si care ar absorbi din radiatii atunci cand vorbesti la el.)

Se pare, insa, ca recent oamenii de stiinta au mai facut niste experimente. In revista JAMA (The Journal of the American Medical Association) a aparut ieri un articol, in care sunt expuse rezultatele unor experimente: „In healthy participants and compared with no exposure, 50-minute cell phone exposure was associated with increased brain glucose metabolism in the region closest to the antenna. This finding is of unknown clinical significance.” (citez din respectivul articol). Adica, pe scurt, au ajuns la concluzia ca: expunerea unui telefon mobil intr-o conversatie de 50 minute a fost asociata cu cresterea consumului de glucoza, dar in regiunea cea mai apropiata de antena telefonului. Dar foarte important: aceasta descoperire are semnificatie clinica necunoscuta.

Bun, deci e doar inceputul unor alte descoperiri importante. Dar vine presa romaneasca si deduce: telefonul mobil ne face mai destepti. Oare? Chiar daca se vrea a fi o stire semi-comica, nu e bazata pe nimic concret. Dar vazand o astfel de stire, nea Ion o sa zica: aa, pai acu pot sa stau linistit de vorba cat vreau la mobil, ca nu numai ca nu este nociv, ba dimpotriva, ma face mai destept … Si de parca pana acuma n-am fi vazut oameni pe strada, sau in mijloace de transport in comun vorbind minute bune in sir la mobil. Dar sa vezi d-acu incolo…

Nu sustin ca romanii nu ar fi un popor destept (in medie vorbesc). Dar presa manipuleaza foarte mult prin stirile pe care le prezinta, ca uneori ajunge la o concluzie departe de adevarul initial. Desi e foarte bun indemnul de la final: din cand in cand sa mai lasam deoparte telefonul mobil si sa alegem in schimb o carte. Atentie, totusi, nu ziarul …

(foto)