Vinul roșu – secretul unei vieți lungi?

Posted by

Mereu considerată o băutură nobilă, mai ales de culturile mediteraneene, vinul continuă să fie apreciat și în ziua de azi; nu numai pentru plăcerea de a consuma un vin bun, ci aparent și pentru unele calități pozitive pentru organism și sănătate.

Oamenii de știință de mult încearcă să descopere secretele vinului, arătând prin diverse studii diferitele beneficii, în special ale vinului roșu. Cert este că această băutură nobilă își are mulți admiratori.

Printre fanii vinului se numără și, aparent, cei mai longevivi cetățeni ai Europei.

Antonio Docampo García, din regiunea Galicia în nord-vestul Spaniei, a trăit până la vârsta de 107 ani. Antonio Todde, un cioban din insula Sardinia, Italia, a trăit 113 ani. Iarăși în Spania, Francisco Núñez Olivera, din Badajoz, are 112 ani și în clipa de față deținătorul titlului de cel mai în vârstă bărbat în viață. Ce au toți în comun? O pasiune pentru vinul roșu.

Întrebați care este secretul logenvității lor, toți trei ai răspuns că au ajuns la acea vârstă prin muncă zilnică, o dietă sănătoasă și, bineînțeles, cel puțin un pahar de vin roșu în fiecare zi.

Fiica lui Francisco susține că acesta își menține o dietă variată de legume crescute în grădina proprie, de asemenea că viața relaxantă departe de oraș și de cearta cu familia, toate contribuie la viața lungă a tatălui său. Precum și zilnic un pahar de vin.

Deși nu a ajuns în cartea Guinness, Antonio Docampo García din Galicia a atins vârsta venerabila de 107. Dieta lui, se pare, constituia în principal vin roșu și… puțin altceva.

În Italia, Antonio Todde fusese numit în anul 2000 cel mai în vârstă om în viață. Iarăși, secretul lui era un pahar de vin roșu în fiecare zi.

Poveștile celor trei au destul de multe elemente în comun. Dieta variată, muncă zilnică, precum și atmosfera rurală, departe de stresurile urbane. Dar nu putem neglija și băutura lor preferată. Ați ghicit, vinul roșu.

În continuare descoperim noi beneficii ale acestei băuturi nobile. Noi studii și cercetări găsesc mereu alte calități care contribuie la sănătatea și – aparent – longevitatea amatorilor vinului. Poate nu vom ști niciodată secretul nemuririi, sau cel puțin al unei vieți atât de lungi precum ale domnilor mai sus menționați.

Cert este că în zona Mediteranei, unii cred că l-au descoperit deja. Ce înseamnă asta pentru noi? Clima o fi diferită, dar tradiția vinului este vie și aici. Să ne bucurăm, deci, de o porție de paste cu un sos autentic, o salată sănătoasă- generoasă în măsline, și bineînțeles un vin roșu de calitate.