Patagonia este un vis. In Patagonia, Argentina, Chile si Brazilia si in Tierra del Fuego natura este stapanul, sunt tari salbatice, extreme, necontaminate, unele aproape nelocuite si tocmai acest lucru le face atat de fascinante! Un circuit Patagonia, este o calatorie mitica in care amprentele lasate de mari exploratori precum Chatwin sau Bonatti sunt vizibile. Asta este Patagonia pentru mine. Dupa ani si ani, am reusit in sfarsit sa fac calatoria viselor mele! Am visat-o, am studiat-o si am programat-o de atatea ori, incat inca imi vine greu sa cred ca am facut-o cu adevarat! Cum? Cu ajutorul agentie Oxigentour, care ofere circuite si excursii de poveste, la preturi foarte acceptabile. Asa ca nu puteam sa pierd oferta de a petrece 20 zile in Tara de Foc si Patagonia, Argentina, Chile si Brazilia, vazand unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume, calatorind in cei mai spectaculosi munti, fotografiind cele mai mari cascade si traind emotii de copil la mai putin de jumatate de metru de micutii pinguini. Eu, un animal de oras, m-am pierdut in aceste peisaje, am fost coplesit de frumusetea naturii sub toate formele, muntii, apa, cerul, copacii, florile, plantele si animalele care m-au readus la esenta vietii.
Cultura Patagoniei
De unde provine numele Patagonia? Originea numelui „Patagonia” este atribuita lui Magellan care, in fata puterii si figurii impozante a indienilor mocasini din Tehuelche, ar fi exclamat „Ah! Patagonez! “. Unii oameni spun ca asta ineamna inseamna „picioare mari” in spaniola. Altii evoca romanul “Primaleon al Greciei”, care isi localizeaza actiunea intr-o insula indepartata, locuita de un monstru cu capul unui caine numit Marele Patagonian, publicat in 1512, cu 7 ani inainte de plecarea lui Magellan. Ne putem imagina ca Magellan s-a referit la aceasta poveste cand a descoperit, zece ani mai tarziu, indienii Tehuelche -care erau nu numai uriasi, ci purtand masti cu cap de caine!
Acest tinut fascinant pare sa fi atras intotdeauna aventurieri de toate tipurile. Locuitorii acestei zone sunt descendenti din scotieni, evrei, rusi, mormoni, elvetieni, ca sa nu mai vorbim de o mana de indieni.
Butch Cassidy, legendarul bandit, precum si Sundance Kid si muza lor Etta Place s-au refugiat aici si si-au continuat activitatile.
Simon Radowitzky, anarhistul rus, a fost incarcerat timp de multi ani in Ushuaia, cel mai sudic oras al lumii.
Unul dintre primii marinari solo, americanul Joshua Slocum, care a plecat in 1895 de la Boston pe o barca cu vele de 12 m, Spray, a dedicat o carte acestor regiuni extreme. Vorbeste despre vanturile groaznice, care se pornesc brusc si pot ajunge pana la 180 km/h.
De ce nu mai exista indieni in Patagonia?
In secolul al XIX-lea, crescatorii britanici, initial stabiliti in Falklands, au stabilit imense stane in marile spatii patagoniene potrivite pentru reproducere. Mii de indieni locuiau si ei acolo, acestia ocupandu-se cu vanatoarea. Au facut greseala fatala de a vana cateva oi englezesti. Au starnit un veritabil genocid, crescatorii de oi platind vanatorilor „o lira sterlina pe o pereche de urechi”. In cativa ani, indienii au fost decimati.
Cam asta este istoria, pe scurt, a Patagoniei. Cat despre calatoria mea, aceasta a fost o experienta foarte obositoare din punct de vedere fizic, dar nu am putut sa imi curm curiozitatea si dorinta de a explora. In aceasta calatorie am experimentat temperaturi cuprinse intre 8 si 32 de grade. In general, ma asteptam sa gasesc vreme mai rece si mai rea, mai ales in sudul Patagoniei. Din fericire, nu a fost asa! Am avut soare in majoritatea zilelor care a fost, de asemenea, foarte puternic. In acest sens, protectia solara de aici este esentiala! Te vei arde in 5 minute, mai ales in zona unde sunt ghetari pentru ca acestia reflecta extraordinar de puternic lumina.
Un lucru minunat despre realizarea acestei calatorii intre noiembrie / decembrie si ianuarie / februarie este ca zilele sunt foarte lungi. Este vara sudica si soarele apune foarte tarziu, in Ushuaia, de exemplu, apunand aproape la 23:00! Cu atatea ore de lumina pot fi explorate o multime de lucruri. Evident, aceasta calatorie se poate face practic tot anul, dar nu este recomandat sa o faci in lunile iunie-august. Ploua si ninge foarte mult, iar conexiunile sunt extrem de reduse.
Imensitatea reliefurilor, singularitatea faunei, culorile incredibile ale acestei regiuni iti vor garanta o schimbare totala a peisajului. Balenele, pinguinii, lebedele cu gat negru, guanacos, vulpile gri … o data in zona, iti vei da seama rapid ca animalele de pe uscat si cele pe care vei avea sansa sa le intalnesti pe mare sunt rare. Nu exista nicio indoiala ca vei trai momente surprinzatoare in contact cu ele. Si daca te vei aventura in Insulele Falkland, spectacolul va fi incredibil de bogat!
„Marele Sud” este celalalt nume dat Patagoniei si vei intelege de ce. Intr-adevar, aceasta zona uriasa se extinde pe aproape un sfert din subcontinentul sud-american si se intinde pe 2 tari (Argentina si Chile). Aici se concentreaza un numar impresionant de puncte de interes. Cape Horn, desigur, dar si Anzi Cordilleri, Ushuaia, Stramtoarea Magellan … atat de multe nume pe care le-ai auzit cu siguranta si pe care le vei putea contempla cu adevarat. Pe langa numele mari pe care le-am mentionat anterior si care vor fi in mod clar cele mai importante momente ale calatoriei, in Patagonia, vei vedea ca intreagul circuit va fi presarat cu maretie, imensitate si acest sentiment inefabil de calatorie.