Pariurile la biliard iau amploare

Posted by

Biliardul, ca joc, isi are provenienta din jocurile de exterior, cele cu o bata si o bila, acesta fiind un joc de interior, la care se foloseste tacul pentru a lovi bilele care se deplaseaza pe masa de joc. Desi in Romania biliardul de obicei este jucat prin bariuri si nu este luat foarte in serios ca sport, in alte tari acesta este renumit si foarte practicat, avand o alta valoare decat cea pe care tara noastra i-o atribuie.

Este intalnit adesea sub denumirea de pool, termenul englezesc sub care este cunoscut biliardul si totul a pornit de la camerele in care oamenii faceau pariuri la cursele de cai si in care se gaseau si mese de biliard. De aici si termenul, pe scurt, pool.

joc de biliard

Biliardul este de mai multe tipuri, motiv pentru care la un joc sunt folosite mai multe sau mai putine bile, cu numere, diametre , modele diferite, in functie de joc. Daca inainte bilele se deosebeau doar dupa culoare, mai tarziu aceastea au fost si punctate, deci numerotate ca sa se poata deosebi mai usor. Initial, bilele au fost fabricate din fildes adus din Africa, dar pentru ca s-a dorit protectia mediului si s-a ajuns la concluzia ca fildesul este finit ca material, s-a conceput alternativa. Bilele au inceput sa fie fabricate dintr-un material plastic industrial, denumit comercial ca celuloid sau nitrat de celuloza, in termeni chimici.

Si la masa de biliard avem marimi si stiluri diverse, dar de obicei latimea este de doua ori mai mica ca si lungimea. O masa de calitate este facuta din granit, ca sa previna distrugerea acesteia datorata umezelii si in general are lungimea de 2,7 metri. Mesele sunt acoperite cu un fel de pasla verde, o panza mai alunecoasa care sa se plieze acestui joc.

Biliardul este jucat cu un bat denumit tac si de obicei acesta are circumferinta manerului, capatului mai mare decat restul batului. Un tac ieftin este confectionat, in general, dintr-o bucata, construit din aluminiu sau lemn, in timp ce un tac scump este fabricat din lemn exotic sau alte materiale de calitate superioara, decorat cu diverse modele. Un jucator profesionist, pe parcursul unui joc foloseste mai multe tacuri, inclus fiind un tac de spargere, un tac mai scurt si unul cu varf special.

Ca sa ajungem unde este important, avem campionatele de biliard, de la US Open Championship la BS Master League. In general, la snooker si biliardul carom se decid de fiecare data noi campioni, dupa fiecare joc. Daca pariurile online in acest sens nu au inclus si acest sport, deja au inceput sa fie la indemana si pentru biliard.

Desi sunt mult mai numerosi cei care fac pariuri la fotbal, handbal, biliardul are si el adeptii sai si acestia, din pariere, castiga sume importante, deloc de neglijat. Ca tipuri avem pariul pe castigator, pe meci, pe numarul de rackuri si totalul de rackuri, pe marcatorul celor mai multe puncte si pe marcatorul celor mai multe puncte pe echipa.

Daca esti interesat sa pariezi la biliard, poti sa accesezi siteurile care l-au inclus ca sport.