Credeai ca malocluziile si defectele oro-dentare se pot corecta numai la o varsta frageda? Sau ca tratamentul cu aparat ortodontic da rezultate doar la copii si adolescenti? Inseamna ca nu stiai ca astfel de anomalii se pot ameliora la orice varsta, chiar la 30, 40 sau 50 de ani.
Ai dintii strambi sau rau aliniati pe arcada? Ce aparat ortodontic ti se potriveste?
Practic, atata timp cat dantura si tesuturile de sustinere sunt sanatoase, pentru terapia ortodontica nu exista limite. Dar cum nu toti pacientii sunt la fel (difera ”defectele”, pretentiile), solutiile propuse se pot personaliza in functie de exigentele fiecaruia.
In general, la adulti, corectarea anomaliilor dentare (dinti strambi, inghesuiti, spatiati, muscatura asimetrica in plan vertical sau orizontal) se face cu dispozitive fixe, ce trebuie mentinute o perioada variabila (pana la 3 ani).
Insa daca pentru cei mici este normal sa poarte un aparat dentar clasic, in cazul adultului, exigentele difera. ”Oare ce vor spune clientii?”, ”Cum ma vor privi copiii?” sunt doar cateva dintre preocuparile pacientilor care refuza terapia, de teama ca le poate compromite viata privata si profesionala.
In ultimii ani, tehnologiile moderne au permis schimbari radicale. Componentele au dimensiuni mai mici, iar materialele folosite ies mai putin in evidenta. In plus, anumite tehnici prevad o pozitionare ascunsa sau folosesc mijloace care nu mai au nimic in comun cu vechile dispozitive.
Acum, pacientii pot oricand opta fie pentru solutii traditionale, fie pentru altele la fel de eficiente, insa mai putin evidente. Iata ce fel de alternative propune ortondontia:
1. Aparate metalice
Cele mai comune raman aparatele clasice metalice, pozitionate pe fata exterioara a dintilor, vizibile la cel mai discret zambet. In ciuda eficacitatii dovedite (corecteaza pana si cele mai grave anomalii), pacientii adulti, destul de reticenti in fata acestor solutii, de cele mai multe ori evita terapia. Totul se datoreaza impactului psihologic.
2. Aparate estetice
Una dintre optiunile de luat in considerare in locul tratamentelor clasice cu aparat ortodontic, este inlocuirea componentelor metalice cu bracket-uri ceramice sau transparente, mai putin batatoare la ochi decat versiunea anterioara si mai estetice. Uneori, arcul ortodontic este alb, astfel incat sa se camufleze cat mai bine pe dinti.
3. Aparate linguale
O solutie despre care se spune ca a revolutionat domeniul, este terapia linguala cu aparate Incognito. Tehnica prevede ca toate componentele sa fie amplasate prin cimentare pe latura interioara a dintilor, fiind practic invizibile din exterior. In plus, reducerea dimensiunilor bracket-urilor permite o mai buna toleranta, diminuand disconfortul.
4. Aparate transparente
O noutate absoluta in ortodontia moderna este reprezentata de dispozitivele transparente Ortho Caps si Invisalign. Alinierea dintilor se face cu gutiere care se pot indeparta de pe dinti, realizate din materiale elastice transparente, ce se substituie pe masura ce tratamentul avanseaza. Spre deosebire de restul terapiilor, permit o mai buna igiena orala si scad riscurile de alergii.
Ce impact au dintii strambi si malocluziile in viata de zi cu zi?
Zambetul impecabil, cu dinti albi, perfect aliniati, fara parodontopatii este un ideal de armonie faciala. Insa nu intotdeauna ”mama natura” are aceeasi generozitate. In cazul multor persoane, estetica surasului este afectata din cauza anomaliilor orale.
Cand pe cele doua arcade, dantura se prezinta asimetric, cand dintii sunt strambi sau inghesuiti, aspectul poate compromite armonia faciala si poate avea repercusiuni in relatiile interpersonale, afectand stima de sine.
Dar din cauza imperfectiunilor, nu sufera doar zambetul. Pe langa disconfortul estetic, la fel de afectata este si starea de sanatate.
Malocluziile si dintii strambi sau inghesuiti sunt defecte care pot fi corectate prin tratamentele cu aparate ortodontice. In caz contrar, pot avea o actiune nefavorabila asupra functiei de masticatie. Iar problemele masticatorii au un efect nedorit asupra mecanismului digestiv.
Totodata, pot suferi si articulatiile temporo-mandibulare. Cand ocluzia prezinta anumite dezechilibre, maxilarul si mandibula sunt pozitionate gresit in raport cu oasele craniului, fortand articulatiile sa suporte un efort excesiv. De aici rezulta durerile faciale si eventualele pocnituri si zgomote din timpul masticatiei.
Tot din cauza anomaliilor dentare netratate, igiena orala poate deveni o problema reala. Dintii inghesuiti si malocluziile sunt situatii care sporesc riscurile de aparitie a problemelor si patologiilor oro-dentare de genul acumularilor de tartru, cariilor, gingivitelor si bolilor parodontale.
Concluzionand, daca medicul dentist iti recomanda tratamentul cu aparat ortodontic, nu dispera! Cu putina rabdare si o alegere corecta, in scurt timp, vei putea obtine un zambet holywoodian. Si pentru ca niciodata nu este prea tarziu sa aduci imbunatatiri estetice si functionale surasului, la orice varsta poti avea o dantura frumoasa si sanatoasa!
Un alt sfat, alegeti cu grija o clinica stomatologica de calitate, care sa iti ofere servicii profesionale si mai ales un doctor in care sa ai incredere.
Video
Mai jos puteti vedea cu Dr. Andreea Neagu monteaza un aparat dentar fix in partea inferioara pentru a intelege mai bine despre ce este vorba.