Ce alegi să faci în acest moment?

Posted by

 

În fiecare moment al vieţii suntem puşi în faţa unei alegeri. În fiecare secundă avem de ales dintre multe opţiuni; de aici şi ideea de universuri paralele. Dar fiecare decizie ne dictează ceea ce urmează şi schimbă destinul. Şi este suficientă o modificare minoră pentru a ajunge la consecinţe majore.

 

De exemplu, o mică neatenţie a unui şofer poate să ducă, în timp, la o adevărată catastrofă. De la a fi gata să faci promisiuni pe care nu le vei putea ţine (lucruri pe care le faci conştient), şi până la a fi neatent că vorbeşti la telefon şi nu vezi maşina care e gata să dea peste tine şi alte lucruri pe care le poti face inconştient, toate sunt „decizii” pe care le iei în orice moment. Şi pe urmă stai şi te întrebi, dacă lucrurile ar fi stat altfel dacă nu faceai aia sau ailaltă..

În lumea teoriei haosului, aceasta poartă denumirea de efectul fluture (butterfly  effect) – referitor la un astfel de sistem (haotic), diferenţe mici în stările iniţiale pot  produce în timp diferenţe însemnate în stările finale. Sistemele pe care teoria  haosului le descrie sunt aparent dezordonate, dar această teorie caută de fapt  ordinea interioară în aceste date aparent întâmplătoare.

Natura lucrează neliniar şi, implicit, haotic. Aspecte ale haosului se regăsesc  oriunde în lume, de la curenţii oceanici, la reţeaua sanguină, sau crengile unui  copac.

 

Ştiinţa pune tot mai mult accentul pe acest lucru, pentru că sunt încă multe de descoperit, de la arta computerizată folosind haosul şi fractalii şi până la analiza bătăilor inimii.

Ar fi bine să învăţăm din ceea ce ne pune natura la dispoziţie şi să încercăm să trăim în fiecare zi ca şi cum ar fi ultima.