Stiu ca subiectul a mai fost tratat in multe articole si ca parerile sunt impartite. Unii aleg tinand cont de brand, altii aleg un smartphone in functie de specificatii, iar alte persoane nu tin cont decat de design sau de pret.
In opinia mea, exista 5 criterii de baza de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un telefon. Vi le prezint in continuare.
-
Specificatii tehnice
Pentru mine, dar si pentru multi alti utilizatori, conteaza foarte mult ceea ce „stie” sa faca telefonul. Ma refer aici la capacitate de stocare, memorie RAM, putere de procesare, autonomie a bateriei, sistem de operare, aplicatii compatibile si lista poate continua.
Din acest punct de vedere, smartphone-urile se impart in trei mari categorii: low-end, mid-range si high-end. Recunosc ca as prefera sa am si eu un gadget high-end, dar pentru nevoile mele din punct de vedere al specificatiilor imi este suficient si un mid-range. Spre exemplu, am citit acest review Samsung Galaxy A5 2016 care chiar mi s-a parut interesant – din nou, pentru propriile mele nevoi mentionez ca un smartphone din clasa de mijloc este foarte potrivit.
-
Design
Aspect rotunjit, rectangular, ultra-subtire sau normal? Desigur, la capitolul design lucrurile sunt discutabile, intrucat daca ai cumparat o husa sau carcasa pentru a proteja telefonul, ii vei modifica si aspectul.
Surprinzator sau nu, exista utilizatori care cumpara telefoane doar pentru ca „arata bine” si nu tin cont prea mult de specificatiile tehnice. Fie ca e o opinie mai buna sau mai putin buna, design-ul e cu siguranta un criteriu dupa care se alege un smartphone.
-
Materiale
Reiau o idee pe care o cunoastem cu totii: pe cat sunt de eficiente, pe atat sunt si de sensibile. Telefoanele din zilele noastre au incorporate tehnologii de varf, insa sunt destul de sensibile la socuri, contact cu lichide sau cu alte substante. La alegerea unui telefon cu siguranta conteaza si materialele din care este realizat, in special carcasa (fie metalica, din plastic sau alte materiale compozite, cat timp sunt de calitate vor avea si rezistenta sporita).
-
Brand
Cu siguranta poti face un hamburger mult mai bun acasa decat cel cumparat de la un celebru lant de fast-food. Totusi, brand-ul ramane brand.
Situatia e asemanatoare si in cazul telefoanelor. Exista pe piata telefoane de la brand-uri nu foarte cunoscute, care totusi „stiu” sa faca foarte multe si au tehnologii incorporate care rivalizeaza cu modele de ultima generatie de la mari brand-uri. Totusi, continuam sa cumparam „de firma”. E o chestie de incredere intr-un anume brand – dupa parerea mea.
-
Pret
Nu puteam sa omit criteriul financiar. Pentru un smartphone decent ca pret, clasa mid-range e destul de avantajoasa si din punct de vedere al specificatiilor. Daca iti permiti, alegi si un high-end, doar ca trebuie sa fii pregatit sa renunti la 2000-3000 lei sau chiar mai mult.
Criteriul pretului trebuie insa „combinat” si cu toate celelalte enumerate mai sus, pentru ca daca vei cumpara ceva ieftin, cel mai probabil vei plati in plus pentru reparatii si altele.
Daca vrei sa cumperi un telefon in 2017, indiferent daca il schimbi pe cel vechi si iti faci un „upgrade” sau pur si simplu intri pentru prima data in randul utilizatorilor de smartphone, tine cont de criteriile de mai sus. Am omis ceva? Lasa-mi parerea ta in sectiunea de comentarii!