Importanta cursului valutar

Posted by

Cand a fost ultima data cand ai apelat la un curs valutar? De obicei oamenii sunt interesati de acest lucru mai ales atunci cand au de realizat anumite achizitii sau mai ales atunci cand se hotarasc sa schimbe anumite bunuri pe care le-au avut in trecut in locuinta lor.

Mai sunt si situatii in care ai nevoie de cursul valutar pentru a putea fi la curent cu toate schimbarile care au loc pe piata valutara. Oricum cursul valutar se schimba in functie de foarte multi parametrii, inclusiv de schimbarile de ordin politic si social. Ar trebui sa luati in calcul, de exemplu, ce se intampla acum in SUA, cu privire la alegerile prezidentiale. In functie de castigatorul acestor alegeri se va schimba si ceea ce numim curs dolar SUA. E clar ca ne folosim de cursul valutar aproape in fiecare zi, caci practic toate platile si taxele noastre sunt calculate in functie de cursul valutar al fiecarei zilei.

Ceea ce poate nu stiti exact ce se intampla in spatele acestui curs valutar este faptul ca acest curs valutar poate fi fix (atunci cand doua tari cad de acord sa-l mentina) si flexibil (atunci cand doua tari convin sa permita ca fluctuatiile pietei internationale sa influenteze cursul, prin intermediul cererii si ofertei).

Sunt detalii ce tin mai mult de bucataria interna a cursului valutar, dar sunt detalii ce ne influenteaza modul nostru de a trai, cat si echilibrul financiar din viata noastra. Pe de alta parte este bine ca atunci cand va hotarati sa mergeti sa vizitati diverse tari sau locatii din afara spatiului in care locuiti sa luati pulsul cursului valutar si de ce nu sa apelati si la un convertor al schimbului valutar.

Cum la noi cel mai important este acel curs bnr, asa si pentru Republica Moldova, cel mai important curs valutar este acel curs bnm. Si de ce am amintit de Republica Moldova? Simplu, deoarece cei mai multi studenti vin de acolo si sunt interesati de toate aceste mici detalii, chiar daca aparent nu se sesizeaza acest lucru.

Si cum de cursul valutar depind foarte multe lucruri e clar ca viata noastra este strict influentata de acesta, chiar daca ne convine acest lucru sau nu. Pe de alta parte ar trebui sa luam in calcul si toate schimbarile care au loc in jurul nostru, mai ales ca acum vorbim de viitoarele alegeri parlamentare. Pana si acest lucru influenteaza schimbul valutar.