Atunci cand vine vorba de ceai, unii dintre noi au in minte doar un ceainic si o cana, altii un infuzor specific, iar alte persoane se gandesc la un serviciu compus din cesti de portelan din care se delecteaza cu arome unice prietenii si apropiatii. Daca aveai in minte doar un ceainic, un infuzor sau o cana cu ceai, afla ca in unele culturi acest lucru ar putea fi considerat o jignire la adresa ceremoniei servirii ceaiului.
In destul de multe culturi, ceaiul reprezinta o bautura high-class, care se serveste doar la evenimente deosebite. Chiar daca poate fi consumat in orice moment al zilei, avand in vedere eticheta de high-class, trebuie avute in vedere o serie de reguli de preparare si servire. Iti voi prezenta in cele ce urmeaza 3 metode selecte de a prepara si servi ceai.
- Metoda marocana
Ceaiul este considerat un simbol al ospitalitatii in Maroc, fiind preparat si servit de capul familiei sau de fiul cel mai mare. Ritualul prepararii si servirii ceaiului revine in exclusivitate acestei persoane, care procedeaza astfel:
– Pregateste doua ceainice in acelasi timp – in fiecare pune frunze de ceai, frunze de menta, zahar si apoi apa clocotita.
– Dupa cateva minute, aceeasi gazda amesteca si gusta bautura, iar apoi o serveste invitatilor in cesti de portelan sau pahare.
– Gazdele si musafirii servesc cate trei infuzii, din ce in ce mai dulci, dupa care musafirul urmeaza sa isi anunte plecarea, conform etichetei.
- Metoda chinezeasca
Mai poarta si numele de Gaiwan, dupa denumirea bolului de portelan in care se este servit ceaiul. La aceasta metoda nu se folosesc cesti de portelan, ci acele mici boluri acoperite cu un capac, asezate pe farfurioare specifice.
Inainte de servire, bolurile sunt clatite cu apa fierbinte, pentru purificare si incalzire. Se adauga apoi frunzele de ceai, care sunt inmuiate cu cateva picaturi de apa fierbinte, pentru a elibera aroma ceaiului inainte de a completa cu restul de apa.
Dupa un timp de infuzare de 3 minute, ceaiul se serveste intr-o atmosfera confortabila si linistita, fara vreun element care sa perturbe ceremonia. Daca vrei sa servesti ceai unor musafiri dupa metoda chinezeasca, este indicat sa pregatesti o camera special dedicata acestui scop.
- Metoda englezeasca
Uite ce ai de facut pentru a servi ceai dupa aceasta metoda:
- Pregateste masa musafirilor cu cesti de portelan – trebuie sa fie portelanuri cat mai fine, intrucat initial metoda englezeasca de servire a ceaiului era utilizata doar de catre nobili.
- Pregateste ceaiul in bucatarie: incalzeste ceainicul, adauga frunzele de ceai si toarna peste apa fierbinte. Nu folosi apa clocotita!
- Lasa la infuzat timp de 2, 3 sau 5 minute (in functie de tipul de ceai), dupa care vei amesteca ceaiul cu o miscare circulara.
- Serveste ceaiul musafirilor si pune-le la dispozitie zahar, lamaie, lapte sau mici prajiturele, dulciuri sau, de ce nu, sandwich-uri cu paine si unt.
Indiferent de metoda pe care o vei alege, vei avea siguranta ca iti vei surprinde invitatii. In zilele noastre putini mai pun in aplicare asemenea metode ce tin cont de ritualuri stricte de servire a ceaiului. Daca vrei sa creezi un impact deosebit in mintea oaspetilor, pregateste-ti din timp serviciul de cesti de portelan, cateva tipuri de ceaiuri fine si tine minte toate etapele de preparare, dar si intreg ritualul servirii, pentru a savura din plin o ceasca de ceai intr-un stil cu totul original.